Hoe organiseer ik thuis een etentje voor meerdere mensen?

Barbecue op familiefeest met barbecue op gas
Een diner/ etentje organiseren voor een grote groep mensen. Hoe pak je dat aan en wat kan je hier best allemaal voor voorzien? Wij helpen je graag een handje verder zodat jouw diner een succes wordt. Uiteraard is er zoveel meer mogelijk, maar met deze leidraad kom je al een hele stap verder! 
 
1. First things first! 
2. Wat staat er op de menu als je zelf wat voorziet?
3. Wat heb je nodig om je diner smooth te laten verlopen?
4. Zei er iemand afwas?
5. Nog enkele tips.
 
Deze pagina gaat puur over het plannen, organiseren en voorzien van materiaal voor eten en drank. Wil je meer informatie over wat je allemaal best kunt voorzien voor een feest? Bekijk dan de volgende pagina. 

1. First things first! 

Koken voor een groep mensen vergt wat organisatie ongeacht wat je voorziet! Voor je met alles begint moet weten hoeveel gasten je verwacht voor het diner of etentje en hoe je diner ziet: zittend, staand, walking buffet,...

Tegenwoordig heb je verschillende keuzes om thuis lekker eten te voorzien:

A. Een cateraar, traiteur, foodtruck die alles voorziet.
B. Een deel van je diner wordt voorzien door cateraartraiteur of foodtruck en deel door jezelf
C. Je voorziet alles zelf.
 

A. Een cateraar, traiteur, foodtruck die alles voorziet.

Bespreek dan goed wie wat doet. Stem best de volgende vragen af: wat heeft de cateraar nodig, wat voorzien ze zelf van materiaal en eten, wat moet jij nog voorzien qua materiaal, eten, drank, ruimte,… Denk hierbij aan: bestek, servies, glazen, tafels voor presentatie, afdak of tent voor als het regent, stromend water,…
Check zeker ook hoe laat de cateraar zal toekomen en hoeveel voorbereidingstijd ze nodig hebben op locatie. Indien jullie zelf nog op plechtigheid zijn, zeker zien dat er iemand aanwezig is of dat cateraar tot locatie kan geraken. 
Bespreek dit goed op voorhand zodat je niet onnodig teveel kosten maakt als het allemaal last-minute geregeld moet worden.

B. Een deel van je diner wordt voorzien door cateraar of traiteur en deel door jezelf.

Ook hier is het best om zo goed mogelijk af te stemmen wat cateraar, foodtruck, traiteur voorziet en wat jullie zelf voorzien. Maak je de cateraar verantwoordelijk voor hoofdgerecht en voorzie jij zelf hapjes, drankjes en dessert? Voorziet de cateraar al het servies en glazen of enkel het nodige voor het hoofdgerecht? Hoeveel ruimte heeft de cateraar nodig en hoeveel ruimte heb jij zelf nodig? 

C. Je voorziet alles zelf?

Dan raden we altijd aan om hulp te voorzien op voorhand en op de dag zelf. Denk hierbij aan broers en zussen, (schoon)moeders en vaders, neefjes en nichtjes die wat ouder zijn en graag een centje bijverdienen,... Het is altijd handig dat er meer mensen op de hoogte zijn van je diner zodat niet alles op de dag zelf bij jullie feestvierders terecht komt.

BBQ op verjaardagsfeest in provincie Antwerpen

2. Wat staat er op de menu als je zelf wat voorziet?

Het eerste wat je moet weten is voor hoeveel personen je iets zult voorzien en hoe je menu eruit zal zien. Er zijn zoveel mogelijkheden dat een keuze soms moeilijk is.

Wil je het lekker en makkelijk?

Voorzie zoveel mogelijk koude hapjes. Deze kunnen op voorhand gemaakt worden en reeds op tafel gezet worden voordat de gasten toekomen.

Denk hierbij aan:

  • Chips, nootjes, kaas, olijfjes,… op tafel

  • Belegde sandwiches of wraps
  • Tiramisu, taart,…

Gemengd warm en koud.

Wil je warme hapjes die je op voorhand warm kunt maken afwisselend met de koude hapjes?
Maak soep op voorhand en stop deze net voordat de gasten komen in een warmhoudketel. Zet er tassen of soepkommen met lepels bij. Zo kan iedereen zelf een lekker kopje soep nemen (al dan niet met een broodje of soepstengel)
Stop warm eten, hapjes,… in een au-bain Marie of chafing dish. Zo kan je alles net op voorhand klaarmaken en kan iedereen zelf zijn eten nemen.
Voorzie minstens 1 iemand die graag warme hapjes maakt in oven of friteuse + iemand die opdient: Zo kunnen jullie lekkere snacks maken die warm uitgedeeld kunnen worden.
 

Origineel, lekker en warm?

Heb je hulp genoeg en wil je graag iets origineel? Wij sommen hier reeds enkele leuke ideetjes die zeker de moeite zijn tijdens je feest! 
  • Pizza uit de pizza oven! Voorzie 1 persoon die continue pizza’s maakt en 1 iemand die bakt. 
  • Paella: voorzie minstens 1 persoon die zich ontfermt over de Paella. Hulp zal zeker komen aangezien het een heus spektakel is.
  • BBQ: voorzie minstens 1 iemand die vlees bakt en maak salades op voorhand. Makkelijk met au-bain maries of chafing dishes om vlees warm te houden na het bakken.
  • Hotdogs, burgers met frietjes: voorzie 1 iemand voor het bakken van de burgers/hot dogs op de bakplaat en 1 iemand voor het bakken van de frietjes in een friteuse. 

Sidesnacks en/of dessert

Naast het diner worden er meestal ook altijd sidesnacks en/of dessert voorzien. Hierbij geven wij een idee van originele desserts en snacks:
Een feest in het najaar gepland? Wat dacht je dan van: 
Receptie op huwelijk buiten
Paella tijdens trouwfeest in Limburg
Zelfgemaakte pizza voor pizza oven
Suikerspinmachine op communiefeest
Cocktaildispenser met alcoholvrije mojito op personeelsfeest

3. Wat heb je nodig om je diner/etentje smooth te laten verlopen?

We hebben al enkele tips gegeven wat je zeker nodig hebt als je eten/drank voorziet maar hier toch nog even korte opsomming. Deze opsomming is algemeen, uiteraard kan het zijn dat je meer of minder nodig hebt. 

  • Koelkasten voor drank
  • Wil je warme dranken aanbieden na het eten? Voorzie zeker een perculator voor thee en een warme drankenketel voor thee. 
  • Koelkasten voor boodschappen/eten/dessert
  • Diepvries voor ijsblokjes en ijsjes
  • Servies, bestek, glazen of wegwerpmateriaal
  • Servietten
  • Extra tafels voor buffet te presenteren of eten op te plaatsen.
  • Openers voor drank: bv. Frisdrank, Bier, wijnopener - Tip: hang de opener met een koord dicht bij de koelkast met drank: zo verdwijnt die niet en kan iedereen zijn of haar drank makkelijk openen.
  • Vuilbakken en asbakken op verschillende plaatsen
  • Dienbladen kan je altijd gebruiken! 

4. Zei er iemand afwas?

Wil je niet teveel afwas tijdens je feest dan heb je verschillende opties:

  • Voorzie wegwerp, tegenwoordig heb je veel bio-afbreekbaarwegwerp dat je kunt kopen.
  • Voorzie genoeg glazen: als je veel glazen voorziet dan moet je op het moment zelf minder afwassen. Achteraf meer als dit je eigen glazen zijn.
    Voorzie je enkele mensen die de hele avond helpen? Dan kan die in tussentijd zeker glazen ophalen en deze afwassen.

5. Nog enkele tips

  • Maak je boodschappenlijstje op tijd en ga tijdig naar de winkel(s).
  • Zie dat je voldoende plaats hebt in de koelkast of huur reeds een extra koelkast voor al je boodschappen (en drank).
  • Heb je als dessert ijs of wil je ijs voorzien in de drankjes? Voorzie genoeg plek in de diepvries of huur een diepvries!
  • Reserveer tijdig alles wat je nodig hebt zodat je zeker het nodige hebt (borden, bestek, au-bain Maries,…)
  • Denk goed na of je wilt afwassen tijdens het feest of dat je gewoon heel veel glazen voorziet zodat je zeker geen afwas moet doen. 
  • Bestel je taart of komt cateraar eten dag op voorhand brengen? Denk weer aan de koelkast ;-).
  • Werk je met bbq, vuur,…: voorzie een brandblusser + ovenwanten.
  • Zie dat je hulp goed op de hoogte is van het eten dat je voorziet en van hun taken die dag. Indien jij iets vergeet, weten zij het wel :-) (ook voor mensen die allergie hebben altijd makkelijk dat meer mensen op de hoogte zijn van de gerechten)
  • Zet ergens ook altijd een emmer met voddoekje. Als er dan gemorst wordt, kan je snel schoonmaken.
  • Contacteer catering, traiteur, foodtruck altijd nog even 1,5 - 2 weken op voorhand om juiste aantallen door te geven en laatste zaken af te stemmen.
  • Elektriciteitsvoorziening: Voorzie genoeg verlengkabels en kattenkoppen voor koelkasten, foodtruck, diepvries,... en test op voorhand even of alles tegelijk gebruikt kan worden.  
  • Het kan nooit kwaad om extra chipjes of hapjes te voorzien. Het gebeurt wel meer dat het feestje langer duurt dan gepland en dan kan een (mid)night snack goed van pas komen!

Conclusie

  • Stem goed af met de verschillende partijen.
  • Maak een planning en lijstjes.
  • Voorzie beter te veel dan te weinig.

Veelgestelde vragen

Food, drinks & koeling

Globaal genomen kunnen we stellen dat elektrische apparaten die warmte maken veel elektriciteit vragen. Kijk zeker goed naar de wattage, het verbruik, dewelke bij de specificaties van elk artikel zijn vermeld.

Om bovenstaande reden hebben we ook heel wat apparaten op gas om zo de elektriciteitsvoorziening te besparen van hoge last.

We vragen om de artikelen proper terug te brengen of klaar te zetten zoals afgeleverd. Zo niet, rekenen we een poetskost aan. Respect voor de materialen = key!

Al onze food, drinks & koeling artikelen kunnen zowel opgehaald worden in ons magazijn te Aartselaar of geleverd worden.
Bij het huren van onze popcornmachine en suikerspinmachine krijgen jullie standaard een handleiding mee. Deze kan je rustig bekijken samen met het toestel. 
Wil je toch op voorhand al wat meer informatie? Alle informatie over ons popcornmachine vind je hier. Alle informatie over ons suikerspinmachine vind je hier.
Extra porties kunnen ook besteld worden via onze webshop!
Bij het huren van onze paella-pan kan je inderdaad ook een gasfles bestellen. Zo kan je meteen van start vanaf dat je alles in huis hebt. 
Lees hier alles over onze paella-pan. 
Onze warme drankenhouder is om drank warm te houden. Ideaal voor gluwwijn of warm water voor thee.
Koffie kan je hier niet in maken maar kan je deze indien gewenst wel hierin warm houden. Wil je koffie maken en warm houden? Huur dan onze perculator.
Chocomelk houd je warm in onze chocomelkdispenser en NIET in deze warme drankenhouder. Chocomelk moet namelijk in beweging blijven, anders zakt de chocolade naar beneden. 
Al ons materiaal dat onder food, drinks & koeling staat kan afgehaald worden. Kijk wel even de afmetingen na zodat je zeker bent dat alles in je auto of camionette past.
Onze frigo display moet rechtstaand vervoerd worden en kan niet platgelegd worden in een auto. Willen jullie display frigo's met de auto vervoeren? Dan raden we onze frigo's van 80cm aan. 
Ons partyfood (suikerspinmachine, popcornmachine,...) valt onder feestmateriaal en wordt minstens een dag op voorhand voor je werkelijke huurdag geleverd en minstens een dag na je werkelijke huur opgehaald. Springkastelen, attracties en spelen worden de dag zelf geleverd en opgehaald. Indien jullie wensen dat alles samen geleverd wordt, vermeld dit via opmerkingen en vraag dan transport op afspraak aan. Als jullie alles afhalen kan je wel alles tegelijk de dag op voorhand ophalen. 
Jazeker, wij leveren de producten proper af en wensen deze ook proper terug te ontvangen. Indien dit niet het geval is, rekenen we schoonmaakkosten aan. 
Dat hangt van de vochtigheid in de lucht af. Bij hoge vochtigheid met regenweer reken je op 15 minuten, op een droge zomerdag tot enkele uren. De gespinde suiker trekt vocht aan en dan krijg je druppeltjes op je suikerspin dewelke dan oplost en de hele suikerspin "naar beneden trekt". Als je de suikerspin luchtdicht verpakt blijft dit een hele dag goed. Dat is de reden waarom je op de kermis en in attractieparken de suikerspinnen op een toog ziet met een doorzichtige zak rond.
Ja hoor. Alles hangt af van de kwaliteit van de doos. Hoe beter je deksel luchtdicht is, hoe langer je dit kan bewaren. Reken op 5 dagen voor een goedkoop licht doosje tot 10 maanden in een goede luchtdichte bewaardoos. Dit alles wel in een droge ruimte op kamertemperatuur (zeker niet in de koelkast leggen).
Meld je probleem meteen tijdens de huur via een telefoontje én een email, zo kunnen we samen opzoek gaan naar een oplossing.
Neen, we raden altijd aan om enkel de porties te bestellen die je effectief zal gebruiken. Ongeopende of ongebruikte porties worden niet teruggenomen - ook niet indien nog vacuüm verpakt.
Receptie op huwelijk buiten
Zelfgemaakte pizza voor pizza oven
Cocktaildispenser met alcoholvrije mojito op personeelsfeest